Kloklippning

Jag har lagt upp en film om kloklippning, för att kunna visa hur jag brukar göra till den som är nyfiken. Inspelningen däremot är nog under all kritik (ljud, bild och fokuset) men jag hoppas att budskapet framgår iallafall. Det finns naturligtvis lika många metoder som det finns människor, så det här är bara ett exempel på hur man kan göra.

När jag klipper klorna är det viktigt att hunden är trött efter aktiviering och nyrastad. jag ser till att ha väldigt gott om tid på mig, så att jag inte behöver sluta min ”stund” med hunden fören den är fullt avslappnad. Därför sitter jag gärna framför TVn eller liknande så det inte känns som att man bara väntar. Jag brukar tänka på kloklippning som en form av mysstund där hela situationen går ut på att det ska vara behagligt, stressfritt och rofyllt.

Kloklippning med Tuva

Jag placerar hunden i knät med dess huvud uppåt och ryggen mot min mage. I den positionen får hunden ligga tills övningen är över. Om hunden vill gå iväg eller tycker det känns konstigt så låter jag den inte göra det utan håller den i ett stadigt grepp. Man kan stryka den lite på magen eller där den tycker det är mysigt för att förstärka att det är en mysig stund. Om hunden tycker att det är läskigt att ligga i den här positionen kan man först ta några träningstillfällen bara för att den ska trivas i positionen innan klosaxen kommer fram. Om hunden sprattlar eller försöker bita sig loss (det är heeler vi pratar om) så håller man bara hunden stadigt så den inte kommer åt att bitas och inte heller känner att den tar sig någonstans – positionen ska vara låst. Under den tiden pratar jag inget med hunden eftersom det kan skapa förvirring för hunden vad du menar, och den blir oftast lugnast om den får tid att bara acceptera positionen medan man själv är tyst och avslappnad.

När jag sedan klipper klorna så håller jag hunden stadigt och för varje ljud som kommer från när en klo klipps så säger jag ”bra” och ger hunden en godbit som lagt till höger om mig. Hunden ska kunna se godbitarna själv men inte nå dem fören du ger dem till hunden, eftersom det ger hunden en tydlig målbild att fokusera på under klippningen. Den här målbilden gör ofta att hunden fokuserar mindre på själva läskigheten med att man håller fast i tassen och rör saxen fram och tillbaka framför hunden.

Om hunden är mycket spänd låter jag det gå gott om tid mellan varje gång jag klipper med saxen så hunden hinner slappna av i knät någorlunda mellan klippen. Bra är det enda ordet jag använder, och det är bara precis innan den får en godbit, jag säger inget annat till hunden under övningen. När hunden är duktig på kloklippning eller att det inte är något stort problem så behöver man inte ha någon godbit alls, utan då räcker det med att bara vara lugn och avslappnad när man klipper klorna. Godbiten är bara för att hjälpa till att vända en negativ bild som hunden kan ha byggt upp i huvudet om kloklippning till en positiv målbild.

Efter kloklippningen är klar fortsätter jag sitta med hunden tills den är fullt avslappnad, gärna somnat om det är möjligt, och sedan släpper jag bara ner hunden mjukt och går iväg. Mer komplicerat än så är det inte, men det kan ändå kännas nog så besvärligt om hunden redan lärt sig att förknippa kloklippning med stress och obehag. Men är man bara lugn och avslappnad själv så brukar trenden så småningom vända. Lycka till! 🙂

Filmen:

Om det är någon annan variant av kloklippning ni använder som fungerar bra så får ni gärna dela med er av dem här i bloggen!

Måste ju även tacka Emmelie som medverkat till skapandet av den här videon 😉 Kom snart och hälsa på igen!

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänlydnad, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kloklippning

  1. Elin skriver:

    Vilken perfekt film för valpköparna! Jag har också hunden i den positionen vid kloklippning och tycker det fungerar utmärkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s