9 månader

Nu är de små valparna nio månader, Grattis! 🙂 Det innebär att de nu är nog gamla för att delta på officiella utställningar och kan starta i lydnadstävling (om man hunnit så långt i träningen). Några av tikvalparna i kullen har börjat löpa, men Tuva lyser med sin frånvaro på den fronten (än så länge).

Passivitetsträning

Nästa helg ska vi på lilla heelerspecialen som iår kommer vara i Eskilstuna. Det är 63 heeler anmälda, så ska bli jättekul att träffa heelerfolk, se hundar och miljöträna Tuva-totten. Det jag såg på PMet till utställningen är att det iår kommer ske en inofficiell mätning av hundarna. Det är för att man vill bilda sig en uppfattning om hur stora hundarna i rasen är nuförtiden, vilket är positivt för aveln inom rasen. Medelvärdet kan visa hur förändringar skett inom rasen och om uppfödare behöver börja lägga mer vikt inom aveln på att inte få hundarna att succesivt inte öka eller minska för mycket i storlek. I nuläget är det få heelers som mäts på utställning och uppfattningen om mankhöjden i praktiken är låg. Detta leder ju till att främst valpar och unghundar som inte är så vana med utställningsmiljöer och bord kan behövas förberedas att främmande människor kommer fram och riktar ett metallföremål mot hundens manke. Vissa hundar tycker att detta är lite olusitgt de första gångerna – eftersom de inte kan vända sig om och titta på måttstocken genom att de då flyttar kroppen. Om man bara har tränat detta ett fåtal gånger brukar hundarna förstå att de får godis om de ignorerar metallföremålet. För unghundar tycker jag man ska göra detta i förväg eftersom det är bra att de är vana situationen i förväg innan de kommer till utställningsplatsen – som bara den i sig ger så mycket intryck! 🙂

Bort med lite mer Tuva-tott-hår!

Vad gäller utställningskoppel på heeler så har jag några små tips;
1. Använd ett relativt smalt och diskret koppel då det är hunden som ska lyftas fram
2. Använd ett koppel som du känner dig säker med efter hur van du och hunden är utställningsammanhang. På en valp och unghund kan man helt klart använda ett koppel med ett diskret spänne än ett klassiskt utställningskoppel – om man vill vara säker på att hunden inte kryper ur halsbandet. Det viktigaste med en unghund är trots allt att upplevelsen blir trygg och positiv för hunden och matten. 😉
3. Använd en färg som matchar din hund. Vanligt på heeler är ett utställningskoppel helt i svart eller brunt snöre eller läder, eller ett koppel med en silver eller guldlänk runt hundens hals. Ett tips kan vara att använda svart färg på svarta heeler och brunt på en brun hund. En guldkedja kan man använda på en hund med riktigt djup tanteckning då den då framhävs medan en silverkedja rekommenderas till en ljusare tanteckning för att inte guldkedjan ska ta över. Fast mest handlar det om magkänsla – tycker du att det ser snyggt ut så gör det mest sannolikt det!

Dagen efter utställningen så är heelerklubbens årsmöte – hoppas det blir många som kommer och bidrar till klubbens verksamhet. Förra veckan var Uppsala Hundungdoms årsmöte där jag kommer sitte som sekreterare ett år till. För iår har vi två nya ledamötsplatser och tre nya invalda 😀

Tuvas stickade tröja går framåt! Nu är bara muddarna kvar och infästning av trådarna. Tjoho! (ps. inga kommentarer om att snön nu smälter – tack)

Femuddig stjärna med sprättad söm

I veckan har jag investerat i en ny Hurtta-sele då Tuva nu vuxit ur sin sele så pass att hon knappt får den över huvudet (och sliter på pälsen). Den gamla är i storlek 45, och den nya i 60 som sitter jättebra. Den enda nackdelen är att bandet som går mellan frambenen är för långt för en heelerkropp och jag har därför påbörjat att sy om den delen. Ni kan få följa med hur vi gör för att heelersäkra selen – här är första steget, resten kommer nästa vecka ^^

Annons
Detta inlägg publicerades i Handarbete, SLHK, Tuva, Uncategorized, Utställning, Valpar. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till 9 månader

 1. Fredrik skriver:

  First!!!!

 2. Filip skriver:

  Ehh den där snögubben verkar sakna ben, tror inte tuva kommer tycka det är så kul i längden.

 3. julia skriver:

  Mm nu vill jag inte kommentera nåt om jag inte får vara först.. 😉 neejdå, den stickade tröjan är jättefin och det ska bli jättekul med utställning nästa helg! Synd att blekfisvila inte passar i sin fina guldkedja bara :p

 4. ultunae skriver:

  Vila passar bäst i en sådan dära blå-gul och rosa rosett 😉

 5. Hurra for kromosomkullet! Skal bli spennende å høre hva de finner ut når de nå måler/mäter heelerene. Trolig at de er høyere enn de 25-30 cm som rasebeskrivelsen sier. Jeg synes det ser ut som om utviklingen går mot stadig større representanter for rasen, og det begynner vel å bli på tide at dette også tas hensyn til/ uppmerksamast i avlen? Samtidig må man jo beholde mest mulig av bredden i avlen. Ikke enkelt det der…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s