Genomgång lydnadsklass 1

Den här veckan har vi gjort våran hemläxa; vi har gått igenom lydnadsklass 1 för att se vart vi är idag och vad vi behöver träna mer på. Det blir som en sorts nystart efter sommarens sporadiska träning.

Jag har till och med klippt ihop en film över momenten från igår. Det är mitt första redigeringsprojekt, och jag tror att det finns lite hopp över min karriär som filmredigerare 😉

 

Platsliggning
Det är inte med på filmen, men som det är idag så har hon bra stadga men jag har inte tränat läggandet än utan hon har fått göra sina övningar sittandes. Mitt mål är att lägga in platsliggning inomhus på ett behagligt underlag och sedan flytta det utomhus och successivt förlänga tiden.

Tandvisning
Gå fram till personen går riktigt bra (när det är en vi känner), men hon ställer sig upp när tänderna ska tittas på. Jag är väldigt glad däremot att hon står helt still och stadigt och att man får se på tänderna. Hade det här varit på tävling hade hon fått hyfsat bra betyg. Min tanke är att vi ska dela in momentet i flera små. Första är att vi tränar på att gå fram mot personer utan att rusa iväg och hoppa mot dem (det gör hon i vanliga fall) utan att hon ska förstå att det är ett träningsmoment. Nästa steg är att en person ska kunna böja sig mot henne utan att hon ställer sig upp. Sista biten är att andra ska kunna kolla på tänderna och allt hon ska tänka är att det är ett test, och om jag sitter still så får jag belöning från matte, den andra personen kommer inte att belöna mig oavsett om jag hoppar mot henne”. Det blir lite annorlunda att träna det här momentet med en hund som älskar att pussas med folk 😉

Linförighet
Hon är ju jätteduktig! Bara den sista tiden hon tappar koncentrationen. Vi behöver träna på att jag inte ska ”hjälpa/stjälpa” in henne i position, utan stå still med mina fötter och gå rakare. Det kommer vi träna genom att klicka in rätt position och sittande vid sidan så hon lär sig gissa fram rätt position själv. jag får nog även träna att hon går vid sidan när jag ökar tempot – inte studsar fram 😉

Läggande
Ja, det här har vi ju inte tränat vilket syns. Det blir helt enkelt att lägga in ligg i lite fler vardagssituationer så hon blir mer bekant med ordet – och inte bara handrörelsen. Samt träna stadga i momentet.

Inkallande
Supersnyggt! Här behöver vi träna ingångar, och att jag inte överuttalar orden (vill inte ha dubbelkommando). Men sättande, stanna kvar och farten under inkallningen ser bra ut.

Ställande
Haha, ja, obefintligt 😉 Det syns att vi inte tränat det här momentet överhuvudtaget. Ska träna in ställande med kast med boll över huvudet istället. Tror det kommer bli en bra metod för henne, vad tror ni?

Apportering
Det är inte heller med på filmen. Vi har påbörjat träningen inomhus, men nackdelen är att hon inte bara ”tuggar” på apporten, utan hon försöker krossa sönder den med tänderna. Så just nu tränar vi momentet med en metallsked för att ens få en möjlighet att träna fasthållande utan tuggande. Det går framåt 🙂

Hopp över hinder
Jättesnyggt! Vi behöver bara träna ingångar här med.

Helhetsintryck
10 såklart! 😉 Jag tycker hon har fin kontakt och är rolig att arbeta med. Det är värt massor 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Lydnad, Tuva. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Genomgång lydnadsklass 1

 1. julia skriver:

  Jätteduktig är hon! 🙂

 2. Filip skriver:

  Linnförighet menar du väl?… kunde inte låta bli, finns säkert en framtid som hundfilmsredigerare så det vill vi ser mer av.

 3. Åsa og Ferdinand skriver:

  Så flinke dere er! Og Tuva har virkelig god utholdenhet i lineføringen 🙂 Min yndlingsinstruktør, Siv Svendsen på Amokk hundeskole, ville ha sagt at det var på høy tid å trene kjeder, men det gjør dere kanskje allerede,- bare ikke på film. Om alt annet feiler i karriereveien, synes jeg du skal satse på å bli en verdenskjent regissør 🙂

  • ultunae skriver:

   Tack så mycket! 😀 Ja, vi lär in så gott som alla moment genom kedjor, där vi tränar smådelarna separat innan vi sätter ihop dem. Filmen var ett test för att stämma av vart vi egentligen ligger i träningen. Och tur jag gjorde det, hon kunde ju mycket mer i linförigheten än vad jag trodde 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s