Tuva har fått valpar!

Sent söndag kväll föddes det fyra valpar efter Tuva och Spike. Det blev tre tikar och en hane. De var alla jämnstora när de föddes och vägde mellan 200 till 210 gram. Alla valparna är black and tan. Tikarna har vitt på bröstet.

Valpar1dag1

Tuva och sina små, 1 dag gamla

Tuva är en fantastisk mor som pysslar om valparna innerligt. Det är hon själv som bitit av navelsträngen, putsat valparna torra och varit väldigt nöjd när de diat. Det är så roligt att se, framförallt eftersom andras valpar har ju inte varit högst upp på Tuvas favoritlista. Men vad är det man brukar säga ”sina egna barn, andras ungar” 😉

Valpar1dag2

Tuva är väldigt mån om de små

Under valpningen uppstod det komplikationer. Efter att vattnet hade gått så satte inte värkarbetet igång ordentligt. Efter att ha avvaktat i 6 h så tog vi oss till veterinär som satte in kalk och glukos. Efter att detta börjat verka sattes sedan värkstimulerande medel in. Den första valpen kom i stussbjudning (rumpan och svansen först med bakbenen framåtslagna) vilket evenetuellt kan ha bidragit till komplikationen. Men efter att hon fått värkstimulerande födde hon första valpen naturlig väg med lite assistans av veterinär att lirka ut valpen. Till de övriga födslarna behövde inte värkstimulerande ges utan valp nr två gavs bara en lättare hjälp att komma ut medan de sista två valparna födde hon fram helt själv. Under hela processen var Tuva väldigt samarbetsvillig. Skönt att ha en så lättsam tik i ett mer pressat läge!

IMG_2425

Väl på plats gjordes en röntgen för att se till så att alla valparna kom ut. Fyra foster fanns det i magen!

Här är valparna nyfödda, 4 blev vi!

Tuva och valparna när de är nyfödda

Valparna äter på frisk och är så tacksamma att vi fått dessa små!

Låt mig presentera de små liven:

Tik 1

BlixtTik1

Första tiken som föddes är en mörk skönhet, som sin mor och far, på 208 gram. Efter att ha varit lite medtagen efter att ha legat i förlossningskanalen så länge så återhämtade hon sig snabbt och diade först.

Tik 2

BlixtTik2

Andra tiken som föddes är likaså mörkare i sin teckning och vägde 210 gram. Dock inte så mörk som bilden visar utan fotovinkel och blixt gör inte världen så rättvis. Men var inte helt lätt att få dem still för fotografering 😉

Tik 3

BlixtTik3

Tredje tiken har mer utbredda tantecken och kom ganska tätt i födsel efter sin syster. Ingen idé att vänta här inne nå längre! Vägde 200 gram.

Hanen

BlixtHane1

Sist men inte minst, 210 gram, föddes denna skönhet. Också mörkare i sin teckning som sina två förstfödda syskon.

Just nu ligger valparna och diar hos Tuva och jag kan bara förnöjsamt sitta och titta på. Vi kommer väga dem regelbundet och se så att alla går upp som de ska i vikt. Nu har vi en spännande tid framför oss! 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Tuva, Uncategorized, Valpar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s