Hundträning

Idag har jag och Jannina varit och spårat med Tuva. Det blev två ganska korta personspår (trodde de var längre när jag la dem) som låg i ca 50 minuter. I spårslutet låg en burk med lite mjukost och en leksak. Det positiva är att Tuva hade väldigt hög motivation att följa spåret, vilket är något jag fokuserat mycket på i träningen. Det som vi behöver arbeta mer på är att få ner nosen i backen och att hon blir mer spårnoga. Min plan för att förbättra det här är att lägga lite längre spår men som framförallt har legat längre tid. Jag tänker mig att spåret då ska ha lagt sig mer med dofterna mer centrerade i kärnan och att hon måste koncentrera sig mer för att nå sitt mål. Eftersom att motivtionen är hög tycker jag hon borde klara det. Om vi hinner ut att spåra mer under veckan så ska vi prova det!

Jag och Tuva har också börjat träna lydnad hos en priattränare tillsammans med Julia, Emelie och två till. Vid första tillfället så fick vi presentera oss, blev filmad när vi visade upp hur långt vi kommit i lydnadsträningen genom uppvisade av lydnadsklass 1 och fick lite generella råd vad vi behöver fokusera på. Till nästa gång vi träffas så ska tränaren ha utarbetat en plan för vardera hund om hur vi ska gå framåt. Som sagt hade inte jag och Tuva jättemånga moment att visa upp eftersom lydnadsträningen inte haft största prioritet. Linförigheten har väldigt god kontakt, men vi behöver få in en bättre position. Läggandet ska förflyttas till utomhus och att hon lär sig ordkontroll. Ställande och platsliggning är för tillfället rätt obefintligt. Men hoppen – ja de är snygga och när vi fått till en bättre fotpostition och kan lägga till det så tror jag inte det momentet är så långt bort. Även inkallning kommer hon snabbt på i lydnadssammanhang, men behöver bättre stadga och position i ingångarna. Apportering har vi inte heller tränat ännu, men däremot har jag uppmuntrat henne från liten att bära saker i munnen, hålla dem stadigt och hon är duktig på att komma in med föremål. Så trots att vi inte påbörjat med själva lydnadsmomentet så ligger det goda grunder där.

Hursomhelst så syns det på filmen att vi har långt kvar, men hon är positiv och arbetsvillig och det känns bra! Tränaren kändes också väldigt jordnära och positiv med många bra konkreta råd och tips – så det här känns som det kommer bli toppen! Det vore väldigt kul att kunna starta lilldamen i lydnad till hösten så nu blir det en satsning med världens bästa träningsgäng! 🙂

Tyvärr så har vi inte hittat någon viltspårskurs att komma med i (fullbokat). Jag har desutom läst att det inte är bra att blanda person och viltspår förrän det ena är befäst. Vet inte riktigt hur jag ska göra nu, möjligtvis utökar jag svårighetsgraden något så jag får Tuva mer spårnoga i personspåret så det sitter bättre, och sen släpper den träningen och byter helt till viltspår tills det är befäst och hon klarat anlagsklassen, innan jag börjar mixtra med dem. Någon annan som har en bra idé hur man ska tänka här?

Vad gäller allmänlydnaden så är Tuva oerhört lyhörd, arbetsvillig, positiv och full av energi. En nackdel med att jag låtit henne dra i kopplet är att hennes inkallningar bitvis inte känns helt hundra, jag får arbeta en hel del för att ibland få in henne – detta eftersom jag i många lägen låtit kopplet istället för rösten och träningen hindra henne från att springa fram till saker. Fördelen jag däremot haft är att hon är otroligt grundtrygg i stort sett nästan alla lägen. Hon har alltid fått tiden att smälta intryck fast vi bor i en sådan stressig miljö, vilket hade varit svårt att ge henne om jag hade blandat mig i med röst och lock och pock för mycket när vi möter hundar/joggare/cyklister/bilar var 5e sekund från en sådan ung ålder. Ibland är det bättre att bara koppla av, låta hunden se och uppleva och endast hjälpa till vid behov. Men som sagt har även den träningen ett pris. I sommar blir det hårdträning istället – då ska det bli mycket utflykter till lämpliga platser att träna fartfyllda roliga inkallningar, stadga på kommando och följsamhet. Det ser vi fram emot 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Lydnad, Spår, Tuva. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hundträning

  1. Fredrik skriver:

    En pirattränare! Tycker det låter som att ni har det väldigt roligt, kämpa på!

  2. welshliv skriver:

    Kul att det gick bra med spåren! Angående vilken typ av spår man lägger får man nog kasnke prova sig fram, man bör kanske inte blanda varannan dag typ men vi har efter kanske någon/ några månader med personspår kört viltspår . Vi har kört båda tidigt men koncentrerat oss på ett typ av spår i taget. Flummigt kanske 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s