Tuvas MH

Förra helgen var Tuva på mentalbeskrivning på Uppsala Brukshundklubb. Det anordnades av boxerklubben, men då inte alla deras platser var fyllda tog de även in andra raser. Jag är så tacksam över tipset jag fick att det fanns en plats kvar så vi lyckades komma med! Dessutom var jag väldigt glad över att Tuva höll ut med sitt löp 😉

Tuva fick en beskrivning som jag är väldigt nöjd med. Hon är social, lekfull och har inga kvarstående rädslor. Här kommer en beskrivning över hur hon agerade i de olika momenten.

Kontakt – I första momentet ser man hur hunden agerar när den får hälsa på en okänd människa (testledaren). Tuva tar själv kontakt med testledaren. När denne tar kopplet följer hon med frivilligt och engagerar sig i testledaren. Hon tillåter hantering och svarar med kontaktbeteende.

Lek 1 – Efter det här momentet testar man hur intresserad hunden är av lek. Först kastas en kamptrasa mellan hundägare och testledaren som sedan kastas iväg så hunden kan ta den. Tuva startar leken mycket snabbt och leker mycket aktivt. Hon griper föremålet direkt och hugger föremålet i farten. Vid dragkamp med testledaren så griper hon men tar nytt grepp och tuggar om.

Jakt – Vid nästa moment dras en trasa med hjälp av ett snöre i rask fart från hunden för att testa hundens jaktlust. Tuva startar med hög fart och är målinriktad – hon bromsar in vid bytet. Där griper hon inte, utan hon nosar på föremålet.

Aktivitet – Det här momentet beskriver hur hunden reagerar när man under tre minuter helt plötsligt står helt still (efter de tre spännande momenten innan). Tuva är uppmärksam med enstaka aktivitetshöjningar. Hon pinkar även in platsen så fint precis innan momentet började – varför skulle vi annars stå still tänker hon 😉

Avståndslek – En person kommer fram ur buskaget längre fram. Först är denne täckt av en huva för att sedan ta av denna och locka till sig hunden. Man vill se hundens intresse att springa ut från ägaren och engagera sig i en lek på avstånd. Tuva är intresserad och följer figurantens rörelser under testet, lite skeptisk är hon dock när huvan är på och puffar till lite. Hon väljer sedan att hellre stanna med sin flock.

Överraskning – En overall rycks upp framför hunden och ägaren för att se hur hunden reagerar på överraskningar. Tuva blir inte speciellt rädd; hon stannar till. Sedan så passar hon på att mingla med publiken, testledare och beskrivare eftersom matte har varit så ointelligent och släppt kopplet (enligt Tuva). Lika bra att passa på när man har chansen! Det gör att det är svårt att se hur lång tid det tar för Tuva att gå fram till föremålet. När man kommer till de momentet att man lockar på hunden, kommer Tuva i full fart fram och  undrar vad jag håller på med och kollar på föremålet. Under momentet visar Tuva inga hotbeteende.

Efter den här delen i momentet så får hunden passera förbi overallen för att se om den har någon kvarstående rädsla eller intresse efter momentet. Hon gör ingen som helst antydan till undanmanöver eller tempoförändring förbi overallen och har därmed ingen kvarstående rädsla, däremot så vid ett tillfälle luktar hon mot overallen när vi passerar och har därmed lite kvarstående intresse för föremålet.

Överraskning ljudkänslighet – Liknande overallen kommer nu ett skrammel dras över en plåtränna till vänster om hunden och föraren. Tuva reagerar genom att göra en undanmanöver utan att dra bort blicken. Åter igen blir hon inte speciellt rädd, men nu har hon chansen igen att mingla med publiken, hoppa på stenar… Vad matte gör borta vid skramlet kan vänta när hon har så roligt med annat. När jag ropar på henne kommer hon åter igen i full fart och luktar på skramlet (Vad var det egentligen som var så spännande här undrar Tuva?). När vi sedan passerar förbi skramlet så har Tuva ingen kvarstående rädsla eller intresse för föremålet.

Spöken -I det här momenten kommer två lakanklädda personer gående väldigt långsamt från två olika håll mot föraren och hunden. Sedan stannar spökena och vänder sig om och man ser hur lång tid hunden tar på sig att gå fram till spökena. Det man undersöker är hundens kontroll, rädsla, hot/aggression, nyfikenhet och kontakt mot spökena. Tuva skäller/hotar mot spökena genom hela momentet. Hon har full kontroll på dem och vänder inte bort blicken. Hon backar till publiken och håller sig där medan spökena är i rörelse. När spökena vänt sig om och jag gått fram till dem utan att prata med dem så söker Tuva själv kontakt med spökena och tar själv kontakt med figuranterna medan de har huvorna på sig. Tuva blev glad när hon såg att det bara var människor, men hon håller sig balanserad och hälsar på ett glatt och stabilt sätt. I det här momentet ingår ingen koll av kvarstående rädsla, men Tuva var oerhört avslappnad och balanserad efteråt, vilket jag tycker är otroligt fascinerande.

Lek 2 – Efter allt som hunden har gått igenom under beskrivningen kollar man nu i slutet om hunden fortfarande vill leka. Tuva startar snabbt, leker aktivt och griper trasan men något tveksamt. Energinivån än ett snäpp lägre än i början av testet.

Skott – Under sista momentet skjuts fyra skott. Två under aktivitet och två under passivitet. Tuva är fullt skottfast. Vid skott så uppvisar hon snabb kontroll och sedan helt oberörd. Som beskrivaren sa ”där ödslade vi fyra skott på henne” 😉

Sammanfattning – Tuva fick mycket beröm från testledare och beskrivare som tyckte det var otroligt roligt att börja dagen med en så alert och engagerad liten hund. Beskrivarens helhetsbild är att Tuva är en väldigt social hund. Hon startar lek mycket snabbt. De var väldigt imponerade över att hon kastar sig efter trasan och vid andra tillfället griper den direkt i luften (dessutom trots att trasan som är lika stor som henne). Hon blir inte så rädd för överraskningarna, men nyfikenheten för föremålen är inte lika stor som den sociala biten utan hon börjar gå runt och göra annat, hon har absolut inga kvarstående rädslor efter momenten. När spökena dyker upp hälsar hon balanserat och glatt på dem innan jag har hunnit börja prata med dem eller gå fram till andra spöket, trots att hon blev så rädd innan. Beskrivaren uttryckte det som att Tuva i det läget uppvisar ett mycket starkt psyke, som klarar av att vara så balanserad efter samtliga momenten. I slutet av dagen, när en vän till mig också gjorde ett MH, så hade de tydligen fortfarande pratat om den fina hunden som gjorde MH i början av dagen. Det värmer 🙂

Tuva har nu känd mental status, är fullt skottfast och får delta i bruksprov (vi måste bara träna upp till ett först ;))! Skönt!

Här är en film på moment 1 och 2 från Tuvas MH (Tyvärr inte bästa kvalitén för vi vågade inte ta ut den bra kameran i regnet):

 

För att se likheten mellan mor och dotter är här samma moment, två år tidigare, på Ronjas MH:

 

Vad är tanken bakom MH? En mentalbeskrivning är ett sätt att testa om man avelsmässigt lyckats avla fram hundar med vissa mentala egenskaper. Man vet exempelvis genom forskning att mentalitet hos djur har en medel till hög arvbarhet och att temperament därmed går i arv. Det som däremot är svårare att säga är om de momenten som vi mäter i olika testsituationer verkligen återspeglar det hunden har fått i arv. Det kan finnas flertalet miljöfaktorer som spelar in, såsom händelser i hundens liv, träning, vad modern har lärt dem efter de föddes etc. Det gör det svårt att veta att det vi mäter verkligen är vad de ärvt eller om det är inlärt. Mentalbeskrivningen är ett försök att i en objektiv testsituation se vilka mentala egenskaper hunden nerärvt, för att kunna utvärdera om man har lyckats avla mot de mentala mål man som uppfödare har. Men testet är inte perfekt, det finns moment att förbättra, och framförallt försöka komma fram till – om alla momenten återspeglar de ärftliga egenskaper som vi vill att det ska återspegla?

Varför gör jag MH? Min personliga åsikt är att mentalbeskrivning är en superbra ide, eftersom det för mig är det jätteviktigt att försöka avla mot mentalt stabila hundar. Även om testet idag inte återspeglar hundens arvbara egenskaper till 100 %, så kan det iallafall ge en helhetsbild över individerna. Ju fler som gör beskrivning, desto mer information kan få fram över vad avelshundarna ungefär kan förväntas nedärvas. Det är ett steg i rätt riktning mot att finna ett test som med tiden återspeglar fler ärftliga egenskaper. Och det kan ge valpköpare en bild över om uppfödaren endast avlar på föräldradjur som har ”bra” egenskaper.

Vad är ett bra och ett dåligt MH? Vad som är ”bra” och ”dåliga” egenskaper skiljer sig mellan olika personers tänkande och mellan raser. För Lancashire Heeler har inte rasklubben enats om vilka egenskaper som man vill avla mot. Men, det som är den största fördelen med mentalbeskrivningen är just att man själv som privatperson kan se hur hundarna reagerar i olika moment – och själv därför kolla om föräldradjuren till valpen man funderar på reagerar utefter vad man själv tycker är bra egenskaper att avla på, och vad man inte vill avla på. (Hunden är alltid lika duktig – oavsett hur den reagerar i MHt. Det man snarare funderar över är i ett avelsperspektiv, hur man vill att rasen ska se ut i framtiden).

Vad är för mig viktiga mentala avelsmål? För mig är det viktigt att avla mot hundar som beter sig sunt. De ska vara sociala och acceptera hantering, men måste inte vara översvallande glada i människor. Det viktiga för mig är bara att inte avla mot hundar som är rädda för människor. Jag uppskattar högt hundar med lekintresse eftersom de är härliga att träna med, men jaktlusten i en ras som LH får gärna vara rätt liten. Det är viktigt för mig att hundarna inte har kvarstående rädslor eftersom hundar som uppvisar sådant kräver mycket tid och hjälp till att lyckas avreagera efter händelser, och lätt kan bygga upp inre oro och stress. Jag vill även att hundarna ska vara trygga i samband med höga ljud såsom skott och smällare (så länge inget inlärt orsakat det), eftersom det också orsakar onödig stress hos hunden. Mental hälsa är för mig minst lika viktigt som fysisk hälsa. Att genom avel kunna minska oro, stress och ge hundarna mer livskvalitée är därför grundläggande för mig i mitt avelsarbete. Tyvärr finns det inget svart eller vitt här, utan man kan bara göra sitt bästa. 😀

 

 

Kort och gott, jag är väldigt nöjd med Tuvas MH. Hennes beskrivning motsvarar Tuva i vardagen och den fart och fläkt hon bidrar med till mitt liv, men även egenskaper som jag ser som viktiga i avel. Hon är sjukt underbar!

Annons
Detta inlägg publicerades i Mentalitet, Tuva, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tuvas MH

  1. julia skriver:

    Hon var jätteduktig! Det var kul att se henne! 🙂

  2. Åsa og Ferdinand skriver:

    Det så ut som en riktig så bra MH for en heeler 🙂 Så fint at dere fikk komme med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s