Vi har fått valpar!

Nu är valparna här!! 🙂

newborn2

Det blev 7 valpar som föddes på lördagen den 29 mars mellan kl 12.45 och 15.50. Även den här gången fick vi bruna valpar. Det fanns en chans att Iso var anlagsbärare för brunt, men det var inget vi kunde veta säkert i förväg. Men dröm till min förvåning att de blev så många bruna! Så nu är det bestämt, Iso är helt klart anlagsbärare för brunt! 😉

Fördelningen blev 4 tikar (2 bruna + 2 svarta) och 3 hanar (1 brun + 2 svarta). jag säger grattis till Maud Lundén och Maria Wanhainen som gissade rätt!

Ronja hade en lätt valpning och har tagit väl hand om sina valpar. På valparnas första dag så var det svårt att ens få henne ut och kissa och äta för att hon inte ville lämna deras sida. Nu idag så både äter hon som en häst och har ro att gå ut och rasta sig själv, men hon rusar fort tillbaka in. Som matte och husse har vi inga problem att lyfta och gosa med valparna, bara hon ser vad vi gör med dem så delar Ronja gärna med sig.

newborn

Vid valpning och som valpningsvakt under veckan har jag haft stor hjälp av min vän Jannina. Hon har erfarenhet av uppfödning genom sin mammas kennel och har varit med vid ett tiotal valpfödslar. Själv har man bara sett Ronjas förra valpning, kattungefödsel och en himla massa kor som kalvar. Ronja skötte det mesta själv, men alltid skönt att ha någon vid sin sida om det skulle behövas 🙂

1a Hanen – Black & Tan

1blackmale

Först till världen kom en black & tan hane på 200 gram. Han var ivrigt fram och diade så man blev nästan orolig att inte mjölken skulle räcka till syskonen om han fortsatte sådär 😉 Född med baksporrar.

1a Tiken – Liver & Tan

1brownfemale

Som andra valp kom en liver & tan tik på 215 gram. Riktigt glad blev jag då eftersom jag gärna vill åtminstone ha en tik som jag kan ta vidare i avel om kullen faller sig bra! Född med baksporrar.

2a Tiken – Liver & Tan

2brownfemale

Sedan föddes en till charmig liver & tan tik på 185 gram, fullt ös fram till juvret fast hon var mindre. Men man fick inte hjälpa henne hitta, det ville hon göra själv! 😉

3e Tiken – Black & Tan

3blackfemale

Som fjärde valp kom en grann black & tan tik på 225 gram.  Hon har en liten vit strimma på bröstet och fina färger i teckningen. När vi fotade dagen efter så sov hon gärna i fotografens famn!

2a Hanen – Liver and Tan

2brownmale2

Som femte valp kom en välvuxen liver & tan hane på 220 gram. Han har djupa fina färger i tanteckningen. Jag har stora förhoppningar för den här herrens framtid! Född med baksporrar.

4e tiken – Black & Tan

4blackfemale

Sista tiken som föddes är en riktig baddare på 245 gram. Hon diade från mammas juver innan ens moderkakan kommit med ut och vet hur man tar för sig här i världen! Hon har en pytteliten vit fläck som jag tror kommer växa bort innan hon ens är 8 veckor, får se om jag får rätt på det sen! Charmig är hon och snuttar i luften när vi fotade.

3e Hanen – Black & Tan

3blackmale

Som tredje hane och sist i kullen föddes en black & tan hanvalp på 208 gram. Han har också en sådan pytteliten vit fläck på bröstet att det knappt syns. Han var när han föddes seg på att komma igång att dia fast han i övrigt var pigg och kry. Jag och Jannina satt med han ett tag och försökte hjälpa han att hitta en spene, men inte ville han för det. Men när han sen väl fick tag i en så släppte han inte taget och tömde hela så den juverdelen blev mycket mindre än de andra(!). Seg i starten men vilken teknik han hade sen! 😉

Alla valparna var pigga och välmående. Ungefär hälften föddes med huvudet först och hälften med baken först, vilket är normalt vid valpningar. Ronja behöver inte ha många värkar inte valparna föds fram utan det går väldigt fort, i snitt går det 15- 20 minuter mellan födslarna. Samtliga valpar är födda med hela fosterhinnor och med moderkakorna fästa vid navelsträngen, det känns tryggt eftersom valparna inte riskerar att börja andas innan de kommit ut. Det kan såklart fungera annars också!

En komplikation som Ronja hade vid födseln var att två valpar föddes med navelsträngen och moderkakorna omvirade runt varandra. Hon fick kämpa ett tag innan den andra valpen kom ut samtidigt som moderkakorna, valpen var tyvärr missbildad och togs bort.

Vi är väldigt stolta över hur duktig Ronja är som mamma, och just nu ligger alla valparna och snuttar om vartannat hos henne. Jag väger valparna regelbundet för att se att de får en normal viktkurva och bäddar rent när det behövs, men i övrigt finns det inte mycket som jag behöver göra hos henne. Hon tar hand om dem väl själv 🙂

1 day old

1 day old-3

1 day old-2

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Vi har fått valpar!

 1. Julia skriver:

  Fina valpar och duktig Ronja! 🙂

 2. Petra skriver:

  Åh vad roligt att läsa om valpningen! Duktiga Ronja! Hoppas allt går bra nu och att dom växer som dom ska! 🙂

 3. Monika Hedqvist skriver:

  Sååå fina små valpar Ronja har fått än en gång, så duktig hon är. Lycka till Linn och Filip med de små liven.

 4. Myriam Sjöbeck skriver:

  Grattis till de fina valparna! Skönt att det gick så bra, att nån blir missbildad får man väl räkna med antar jag. Med katterna vi födde upp var det jämnt så i alla fall 😦

 5. Emelie skriver:

  Vad kul att allt gick så bra, vad fina de verkar

 6. emilyelmseld skriver:

  Naww vilka sötnosar! De ser helt underbara ut! 🙂

 7. Loline skriver:

  Grattis till en härlig kull och en duktig tik! Är imponerad över vikten på de små. Följer med spänning!

 8. LenaTegström skriver:

  Det är mkt bra att allt gott bra! Att få så stora kullar är påfrestande. Ronja gör det otroligt bra,
  Lena
  P.s. Jag väntade på ditt samtal, men såg sedan att du inte haft tid för Ronja var parad. D.s.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s