Föreläsning med Kenth Svartberg

I onsdags var jag på en väldigt intressant föreläsning om relation mellan människa och hund som hölls av Kenth Svartberg.

Föreläsningen tog upp hundens sinnen och hur en hund upplever sin vardag. Han betonade att det är du som människa som kan påverka hur du vill att hunden ska uppleva sin vardag, ”Vilka känslor vill du väcka hos din hund, och hur ofta gör du det?”. En starkare relation till hunden hävdar Svartberg bygger på att man får hunden att uppleva flera positiva händelser tillsammans med en. Dessa positiva känslor kan vara exempelvis trygghet och tillit, glädje, lekfullhet, ”vill ha”-känslan, ro och avslappning.

Vidare utvecklar Svartberg sina tankar om hundens sinnen och upplevelser till hundens inlärningsförmåga. En hund kan tänkas fundera ”När och var brukar viktiga saker ske?” eftersom hunden genom sin natur har formats till att koppla ihop stimuli med efterföljande händelser för att snabbt kunna nå olika goda mål och unvika faror. Hundens inlärningsförmåga påverkas därför av vad hunden upplever som starka känslor. När du tränar med din hund är det därför viktigt att tänka på ”Vilket värde vill du att något ska ha?” Där du som förare ska lägga på en kampanj och fokusera på vad du vill skapa för känslor hos hunden eftersom olika saker blir för hunden betydelsefulla genom associationer till positiva upplevelser.

Till sista delen i föreläsningen kommer vi till den heta kärnan – Hur kan mitt värde hos hunden byggas upp, och hur kan jag använda det här till att lära hunden färdigheter? Svartberg har skapat en modell han kallar TSB-modellen som bygger på 3 roller han tycker att vi som människa ska kunna tillgodose hunden för en bra relation. Först kommer grundläggande trygghet, där hunden litar på dig och man för hunden ger en lugnande fysisk närhet. På detta bygger man en väldigt stor proportion samarbete där hunden upplever dig som en källa till positiva upplevelser. En liten del bestämmande anser även Svartberg är nyttigt för en god relation men betonar att man i den här rollen är väldigt trygg men envis. En engagerad hund börjar hos sin förare där tre enkla steg är viktiga att komma ihåg; 1. Människan tar intiativ till en aktivitet, 2. Hunden svarar på det och 3. Ägaren ger hunden en positiv upplevelse, vilket ger hunden tanken att via människan så kan man få ”allt det där”.

Sedan var det bara hem och fundera över ”Vilken person vill jag vara? Vilken bild vill jag att hunden ska ha av mig och vad vill jag att hunden ska uppleva tillsammans med mig?” Kanske är det inte så dumt trots allt att Tuva får busa med mina vantar, dra av mig sockarna och skälla på mig när vi busar, för hon gör det ju trots allt bara när jag tilllåter och i de lägena ser det ut som hon tänker ”Gud vad du är häftig matte som låter mig leka med dina speciella vantar”.

Planen till framtiden är trots detta att ändå köpa en sådan där leksak i fårskinn, är ju kanske inte det populäraste när hon kommer sno andras handskar som andra är mer rädd om…. Men vi har haft väldigt kul på vägen! 😉

Svartberg har skrivit några riktigt bra böcker som jag också rekommenderar;

Mentalitetsboken – som handlar om hundars mentalitet, vad betyder det, vilka tester kring detta har vi skapat för att försöka mäta det och vad finns det för ”vetenskapligt” kring detta.

Med sikte på 10an för belöningsträning lydnadsklass 1 – elit som handlar om hur man kan träna in lydnad på ett roligt och samarbetsmässigt sätt. Mycket bra bok.

Och även då Bra relation – Om samspelet mellan hund och människa med TSB-modellen som jag inte har läst än, men lyssnat på hans föreläsning i ämnet som var väldigt inspirerande. Kan nog gissa att boken är minst lika bra!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Föreläsning med Kenth Svartberg

  1. julia skriver:

    Den där föreläsningen lät ju Jätteintressant! Vad fin bild på et två med 🙂

  2. Flott bilde av Tuva og deg 🙂 Det høres ut som en interessant forelesning, og bøkene kan jeg anbefale på det varmeste 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s