Uppletande och sökdag

I lördags blev det en dag full med hundaktiviteter. På morgonen tog jag och Filip en promenad på ultunaåsen, och passade på att låta Tuva få höra skott. De sköt med ungefär tio skott i fyra omgångar under en timme och Tuva reagerade inte alls på ljudet. De sköt med sportpistol och det lät inte så jättehögt, men ingen reaktion är en bra reaktion i det här fallet.

Jag, Julia och Emelie åkte sedan ut med hundarna till lunsen där vi körde uppletande, sök och fikade. I uppletande trampar man upp en ruta i skogen där man går kors och tvärs för att hunden inte ska följa dofterna från ägaren. Sedan placerar man ut föremål i skogen som hunden ska få leta genom vindvittring. Det var Tuvas första uppletande utomhus. Hon sprang rakt ut och blev entusiastisk när hon hittat leksakerna. Första föremålet hon fann var däremot en dummie, och den tyckte hon inte räknades. Så vi får träna mer på att alla föremål, även sådana som hon inte förknippar med leksaker, har ett värde genom att man kan byta dem mot något roligare hos matte. Hon hittade sedan några leksaker som hon kom in med. Sista leksaken hon hittade var så rolig att hon hellre lekte med den själv, men det går också att träna. För att vara hennes första uppletande ute så var hon väldigt fokuserad och duktig (jag tror nog att inomhusträningen som vi gjort tidigare visade sig lite här), jag är grymt nöjd 🙂

Vi satte oss och fikade brevid ett vattendrag efter uppletandet. Det var väldigt vackert på platsen, och gott sällskap. Tuva minglade omkring med de andra hundarna, letade godis i vattnet och var sugen på att jaga en anka (men då måste man ju simma!) och såg väldigt nöjd ut.

Efter det körde vi två utskick på sök. Det går ut på att en människa har gömt sig i skogen som hunden ska hitta. Den ska hitta personen genom vindvittring istället för att följa doften där man gått som i personspår. Tuva var väldigt trött efter dagen men gjorde två utskick med full entiasiasm, även om hon tyckte att det var konstigt först att det satt något i skogen som inte sa någonting! Hon blev jätteglad när hon väl upptäckte att det var en människa med belöningar.

Kan inte alla dagar vara sådana hära dagar? 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Hundpromenad, Tuva, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Uppletande och sökdag

 1. Filip skriver:

  Tycker det låter som att tuva får träna på att simma så att hon fångar ankan nästa gång 😉

 2. julia skriver:

  Det var verkligen en jättetrevlig dag! 🙂

 3. welshliv skriver:

  Fler dagar som denna! 😀

 4. Åsa og Ferdinand skriver:

  Så ut som en herlig dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s